Robotmaster (www.robotmaster.com) je programska oprema za CAD/CAM programiranje robotov. Brez CAD/CAM programiranja numerično krmiljenih obdelovalnih strojev si ne predstavljamo današnje proizvodnje. Pri robotih pa si ta način programiranja šele utira pot. Veliko robotov se še vedno programira ročno.

Robotmaster omogoča programiranje robotov na osnovi CAD modela tako enostavno, kot sedaj programiramo NC stroje. Primeren je za programiranje robotskih aplikaciji kot so rezkanje, obrezovanje, peskanje, poliranje, čiščenje srha, raziglanje, varjenje, brušenje, barvanje, ...

Robotmaster v enotnem okolju povezuje programiranje, simulacijo in generiranje kode. Glavne značilnosti programske opreme Robotmaster so:

  • Robotmaster podpira programiranje 6-osnih antropomorfnih robotov. Robotu so lahko dodane dodatne zunanje linearne ali rotacijske osi.
  • kreiranje enostavnih ali zahtevnih robotskih trajektorij brez „teach-in“ točk
  • grafična optimizacija poti, ki pomaga pri določanju pozicije in orientacije robota ter optimizaciji gibanja sklepov robota (izogibanje singularnosti, omejitvam v sklepih, trkom, …)
  • analiza delovnega prostora
  • optimiziranje nagiba orodja programerju omogoča fleksibilnost pri izogibanju trkom in je v pomoč pri optimizaciji gibanja robota
  • orodja za preverjanje trka robota z okoljem, orodjem in/ali obdelovancem
  • Robotmaster je primeren za robote različnih proizvajalcev

Zaradi zahtev po vitki in fleksibilni proizvodnji, zaradi zmanjševanja stroškov, roboti postopoma, tam kjer je to mogoče, nadomeščajo konvencionalne proizvodne stroje, kot so recimo CNC obdelovalni stroji. Roboti, nekoč primerni predvsem za pozicioniranje in premikanje (kot na primer „pick and place“ aplikacije), so z razvojem napredovali v natančnosti in togosti in se vedno več uporabljajo tudi za aplikacije kot je rezkanje. Z uporabo robotov lahko izdelujemo kvalitetnejše izdelke po nižji ceni.

Verzija 6.x deluje znotraj Mastercama. Pot orodja, narejena v Mastercamu, je osnova za Robotmaster, ki naredi optimiziran robotski program, ki ne potrebuje dodatnega off-line programiranja. Programiranje robotov je tako fleksibilno in hitro kot programiranje CNC strojev.

Izšla je nova verzija Robotmaster v7

Nova verzija Robomaster V7 je samostojna, cenovno ugodna platforma za programiranje robotov z vgrajenimi CAD/CAM funkcionalnostmi, ki podpira programske rešitev za varilne procese, rezanje, čiščenje srha, raziglanje, obrezovanje in tudi vrtanje ter spenjanje.

Uporablja se lahko za programiranje robotov v različnih panogah, vključno z vesoljsko in avtomobilsko industrijo, potrošniško elektroniko, proizvodnjo električne energije in varjenjem.

Robomaster V7 postavlja nove temelje opravilno orientiranemu programiranju robotov - Povezava na video

Z zagotavljanjem enostavnih in učinkovitih programskih rešitev premostuje vrzel med roboti in proizvodnjo. Intuitiven uporabniški vmesnik omogoča izdelavo robotskih programov brez napak tudi uporabnikom, ki v preteklosti še niso uporabljali programske opreme za robotsko programiranje.

Osnovna različica programske opreme Robomaster V7 podpira programiranje 6-osnih robotov , ki lahko imajo tudi dodatne zunanje linearne ali rotacijske osi. Nadaljnje različice bodo podpirale programiranje robotskih celic z več roboti in tudi 7-osne robote. Kasnejši moduli bodo omogočali tudi dodatna opravila, kot so obdelave površin in 3D rezkanje.

Uporabniki lahko zdaj uvažajo NC poti iz katerega koli CAD/CAM sistema. Nadaljnje različice pa bodo podpirale poleg povezave med programsko opremo Robomaster in Mastercam tudi povezavo z drugimi CAD/CAM sistemi.