Cimco je programska oprema za urejanje (Cimco Edit), nadzor ter upravljanje NC programov (NC Base). Optimira NC programe (Cimco Filter), ima DNC komunikacijo (DNC-Max) in nadzoruje delovanje strojev (MDC-Max).

 

Cimco EDIT  je izvrsten NC urejevalnik. Osnovna verzija je vključena v Mastercam. Samostojna verzija pa poleg osnovnih funkcij, prilagojenih urejanju NC programov (preštevilčenje stavkov, primerjava datotek, transformacije, ) in poleg DNC povezave, vsebuje tudi grafični prikaz poti orodja in simulacijo.

 

DNC Max je program za prenos NC programov med računalnikom in NC strojem. Program odlikuje robustna CNC komunikacija, client/server arhitektura, prilagodljivost uporabnikovim zahtevam.

DNC-Max je namenjen tistim, ki potrebujejo več od DNC povezave, vključene v Cimco Edit in zahtevajo zmogljivost, prilagodljivost in zanesljivost. Ne glede na to, ali imate samo en CNC stroj ali več deset CNC strojev z različnimi krmilniki, je DNC-Max preverjena rešitev.

DNC-Max je načrtovan tako, da omogoča prenos NC programov na CNC stroje z različnimi krmilniki (Fanuc, Sinumerik, Hedenhain, Fagor, Mazak, Okuma, Philips, …), ki za komunikacijo uporabljajo različne protokole. DNC-Max lahko za prenos podatkov uporablja standardno RS-232 komunikacijsko opremo, Ethernet, brezžično povezavo, strežnik ali serijske naprave.

DNC-Max odlikuje enostaven in prilagodljiv prenos podatkov iz oddaljenega računalnika v krmilnik na zahtevo krmilnika, in prenos podatkov iz krmilnika na oddaljen računalnik.

 

NC base je program za upravljenje z NC programi, ki omogoča učinkovito organiziranje CNC programov s spremnimi dokumenti (orodnim listom, skico vpetja in izhodiščem obdelovanca, fotografijami, …) z uporabo zanesljive in hitre SQL relacijske baze podatkov.

Za CNC programerje in CNC operaterje je upravljanje z NC programi in z njimi povezanimi proizvodnimi dokumenti pogosto zamudno opravilo.

CIMCO NC-Base skrbi za učinkovito organiziranje CNC programov s spremnimi dokumenti. Sestavljamo lahko navidezne mape, ki vsebujejo vse potrebne podatke, ki jih uporabljajo programerji, operaterji, kontrolorji kakovosti in drugi, ki so odgovorni za to, da je izdelek narejen pravočasno. NC Base s prilagodljivim vmesnikom in funkcijami za učinkovito iskanje in urejanje podatkov omogoča, da pravočasno pridemo do potrebnih informacij.

MDM je, podobno kot NC base, program za upravljanje s podatki (Manufacturing Data Managment - upravljanje proizvodnih podatkov). Je nadgradnja NC base in zmore shranjevati večje količine podatkov, kot so CAD/CAM datoteke, NC programi, spremni dokumenti, seznami orodij in dokumenti iz področja kvalitete. MDM omogoča shranjevanje vseh relevantnih dokumentov na centralni strežnik. Ponuja možnosti za upravljanje z dovoljenji dostopanja do podatkov, dovoljenji za uporabnike, podpira avtomatizirane procese dela, varnostne kopije in obnovitev datotek ter spremljanje verzij dokumentov.

 

Cimco MDC-Max v realnem času zajema podatke na obdelovalnem stroju in omogoča nadzor nad njegovim delovanjem. Odvisno od števila podatkov, ki ji zajemamo, lahko izdelamo različna poročila za analizo proizvodnje. Z osnovnim načinom zajemanja podatkov lahko ugotovimo, koliko časa je stroj deloval in koliko časa je miroval. Z dodatnimi podatki pa lahko nadzorujemo, koliko kosov je stroj v določenem času naredil, koliko časa je bilo uporabljenega za nastavljanje orodij, menjavo surovcev, vzdrževanje stroja,..

MDC-Max zajema podatke s stroja preko posebnega modula MDC (Machine Data Colection), ki ga povežemo s krmilnikom. V osnovnem načinu s tem modulom povežemo samo signal za start stroja. Kadar MDC modul zazna signal za start, pošlje ta podatek v računalnik. Podatke v računalnik lahko pošilja direktno ali pa preko mrežne ali brezžične povezave. Podatki z različnih strojev se tako shranjujejo centralno.

Več videoposnetkov dobite na Cimco Youtube kanalu.