Mastercam

Mastercamov račun potrebujemo za dostop do prenosov programske opreme in za dostop do drugih uporabniških storitev vključno z dostopom do uporabniškega foruma in baze znanja.

Račun odpremo tako, da se na Mastercamovi spletni strani najprej registriramo.

Nato dobimo po elektronski pošti podatke za prvo prijavo.

Prvo prijavo moramo narediti na računalniku, ki ima nameščen Mastercam, ker moramo ob prvi prijavi nov račun povezati z Mastercamom, oziroma z Mastercamovo licenco.

Za povezavo pa potrebujemo "linking code". Od verzije Mastercam 2017 dalje kodo naredimo v Mastercamu z ukazom File | Community | Link Account (Link on Mastercam.com).

Ukaz požene program "MastercamDotComLinking.exe", ki izpiše kodo, ki jo potrebujemo za povezavo računa.

Po povezavi računa se na Mastercamovo spletno stran lahko prijavimo tudi iz računalnika, ki nima namščenega Mastercama.

Povezava računa velja eno leto. Po preteku povezave morate račun ponovno povezati, če želite še naprej dostopati do vsebin na Mastercamov spletni strani.

Vaš mastercam.com račun morate ob prvi prijavi povezati z vašo Mastercamovo licenco.  Po povezavi imate dostop do prenosov programske opreme, uporabniškega foruma in baze znanja (Knowledge Base).  Povezava velja eno leto, nato jo je potrebno obnoviti.

Za povezavo pa potrebujemo "linking code". Od verzije Mastercam 2017 dalje kodo naredimo v Mastercamu z ukazom File | Community | Link Account (Link on Mastercam.com).

Ukaz požene program  "MastercamDotComLinking.exe", ki izpiše kodo, ki jo potrebujemo za povezavo računa.

Pri starejših verzijah Mastercama, pa moramo program "MastercamDotComLinking.exe" prenesti iz Mastercamove spletne strani.

Navodila:

Prenesite generator kode za povezavo (datoteka MastercamDotComLinking.exe) iz Mastercamove spletne strani.

Generator kode za povezavo poženite na računalniku z nameščenim Mastercamom.  Če imate mrežno licenco (NetHasp) poženite program iz mape c:/program files/mcamx?

Prijavite se v svoj račun na Mastercamovi spletni strani.

Kliknite na “povezavo” na zgornjem desnem delu zaslona.

Na dnu menija Account & Contact info kliknite Link Your Account:

Link your account

V primeru napake "The program can’t start because WIBUCM32.dll is missing…" boste morali namestiti CodeMeter, ki je na voljo preko povezave www.mastercam.com/en-us/Support-Downloads-Drivers-and-Applets.

Vprašanja in pripombe pošljite na info@camincam.si

Primeren računalnik za Mastercam je odvisen od vrste in zahtevnosti dela. Priporočamo Intel i7 ali Xeon® E3, 3.2 GHz ali hitrejsi, najmanj 16 GB RAM spomina , NVIDIA Quadro® ali AMD FirePro™ grafično kartico z najmanj 4 GB spomina. Mastercam ne podpira integriranih grafičnih kartic.

Za zahtevnejše modele in zahtevnejše 3D obdelave, kot so čiščenje ostankov (Rest Mill), Stock Model, priporočamo več jedrne i7, i9 ali Xeon procesorje, z SSD diskom, z dovolj veliko spomina (32 GB RAM in več) in NVIDIA Quadro® ali AMD FirePro™ grafično kartico z najmanj 8 GB spomina. Pri izbiri procesorja mormo biti pozorni na hitrost delovanja. Ta naj bo vsaj  3.5 GHz. Procesorji s hitrostjo pod 3.0 GHz niso primerni za zahtevnejše obdelave.

Poleg tega pa lahko tako zmogljiv računalnik uporabljamo tudi za nemoteno istočasno delo z več Mastercami.

Za enostavne 2D obdelave, struženje in žično erozijo, ki ne zahtevajo toliko računske zmogljivosti, se lahko uporabljajo tudi manj zmogljivi računalniki:  Intel ali AMD 64-bit procesor, 2.4GHz ali več, najmanj 8GB RAM spomina, SSD trdi disk in najmanj 1 GB spomina na grafični kartici.

Če potrebujete pomoč pri izbiri računalnika, nas kontaktirajte.

Več o priporočeni strojni opremi si preberite na spletni strani www.mastercam.com

Priporočamo uporabo NVIDIA Quadro® ali AMD FirePro™ grafičnih kartic.

Datoteko z informacijami o priporočenih nastavitvah si lahko prenesete preko naše strani Prenosi!

Po namestitvi programske opreme Mastercam imamo nastavljene privzete (default) nastavitve.

Ena izmed njih je tudi možnost zaklepanja podajalnih hitrosti (Lock Feedrates). V privzetih nastavitvah je ta funkcija vklopljena.

To lahko spremenimo s klikom na FILE (levo zgoraj) in iz menija izberemo Configuration. Kliknemo na jeziček Toolpaths in odstranimo kljukico pred Lock Feedrates.

Ko je kljukica odkljukana, zaklenemo podajalno hitrost na ročno vnešeno vrednost. Če ni odkljukana, so prikazani parametri odvisni od tega, kako imamo definirane odrezovalne parametre v orodju, materialu ali v zavihku  "Properties | Tool Settings", do katerega dostopamo iz drevesne strukture upravitelja operacij (Toolpath manager).

Če želimo obdelovalne parametre dobiti iz orodja, ni potrebno spreminjati nastavitev, temveč v pogovornem oknu Tool, kjer je seznam orodij, z desnim klikom kliknemo na izbrano orodje in iz menija izberemo možnost Re-initialize speeds & feeds, ali pa ročno vnesemo vrenosti v polja Feed rate, Plunge rate in Spindle Speed.

Privzete vrednosti  visoko hitrostnih obdelav (HST-High Speed Toolpaths) so izračunane glede na dimenzije izbranega orodja.  Če te vrednosti spreminjamo in ponovno izberemo isto  ali novo orodje, se bodo spremenile glede na dimenzije orodja.

Za razliko od ostalih Mastercamovih obdelav, kjer so z orodjem povezani obrati in podajanje,  so pri HST obdelavah z dimenzijami orodja povezani tudi nekateri drugi rezalni parametri (razmak med rezi, korak po z-ju).

Samodejen izračun privzetih vrednosti HST obdelav (Automatically calculate HST defaults) lahko izklopimo s klikom na FILE (levo zgoraj) in iz menija izberemo Configuration. Kliknemo na jeziček Toolpaths in odstranimo kljukico pred  Automatically calculate HST defaults.

Po izklopu samodejnega izračuna privzetih vrednosti HST obdelav se te pri ponovni izbiri orodja ne bodo spremenile, na strani "Tool" pa zraven dimenzij orodja dobimo nov gumb "Recalculate Values"

S klikom na ta gumb Mastercam ponovno izračuna parametre gled na dimenzije izbranega orodja.

Mastercam lahko privzete parametre operacij prebere iz  mcam-defaults datoteke ali pa iz prejšnje enake operacije. Privzeto je vključeno, da Mastercam prebere nastavitve iz prejšnje enake operacije.

To pomeni, da ko odpremo novo datoteko in  začnemo s progarmiranjem, bo Mastercam privzete vrednosti prve operacije prebral iz mcam-defaults datoteke. Če v tej operaciji spremenimo vrednosti parametrov, potem bodo te spremenjene vrednosti privzete za naslednjo enako operacijo.

Če želimo za vsako na novo narejeno operacijo prebrati nastavitve iz mcam-defaults datoteke, potem moramo v nastavitvah izklopiti "Get defaults from previous operation" (Uporabi privzete nastavitve iz prejšnje operacije).

Kliknemo na FILE in iz menija izberemo Configuration. Kliknemo na jeziček Toolpaths in odstranimo kljukico pred "Get defaults from previous operation".

Mastercam je zaščitena programska oprema, ki za delovanje potrebuje licenco. Običajno so licence shranjene na ključavnici v obliki USB ključka.  Ta ključavnica je lahko lokalna (HASP) ali mrežna (NetHASP).

Lokalna (HASP) ključavnica mora biti povezana z računalnikom, na katerem uporabljamo Mastercam.

Mrežna ključavnica (NetHASP) je skupaj s programom za dodelejevanje licenc (NetHASP Server) nameščena na strežniku. Preko mrežnih povezav dodeluje licence lokalnim računalnikom, kjer uporabljamo Mastercam.

Od verzije Mastercam 2019 naprej se uporabljaja tudi programska (softwareska) licenca, ki deluje preko vmesnika CodeMeter. Tudi ta licenca je lahko lokalna ali mrežna.

Več o tem si lahko preberete v dokumentu, ki se naloži ob namestitvi Mastercama. Najdete ga v mapi C:\Program Files\Mcam20??\documentation\en-US, pod imenom Administration Guide.

Vse preizkusne licence Mastercama uporabljajo programsko licenco. Če že imate HASP ali NetHASP licenco, lahko med različnimi tipi licenc preklapljate s pomočjo programa Mastercam Launcher.

Verisurf

Verisurf je programska oprema za upravljanje različnih vrst merilnih naprav, procesiranje pridobljenih podatkov merjenca, izpisovanje poročil, ki jih lahko priredimo po svojih željah. Uporabljamo ga lahko za povratno inženirstvo, za projeciranje krivulj ali pozicij pri velikih sestavih ali laminiraju karbonskih vlaken.

Verisurf je zelo uporabna programska oprema, ki deluje znotraj osnovnega modula Mastercam CAD. To pomeni, da je lahko izdelava (preko MasterCAM paketa) in merjenje obdelovancev (Verisurf) neposredno povezana znotraj enega programskega paketa, kjer se ohranijo vse informacije o načinu izdelave obdelovanca.

Verisurf ima kar nekaj prednosti pred konkurenčnimi programskimi paketi. Posebej koristno je dejstvo, da lahko v enem programskem paketu merite (Measure), zajemate točkovne oblake in jih analizirate (Analyze) ali pa spremenite v mreže in površine  ter tako ustvarite 3D modele, ki jih lahko nato uporabite za obdelavo (Reverse). Lahko ga uporabljate za programiranje CMM-jev (Automate) na strojih z I++ DME Server-jem in strojih starejših izvedb, ki tega nimajo (Universal CMM), brez dodatne nadgradnje strojen opreme.

Verisurf je zaenkrat edina programska oprema, ki podpira simultano uporabo več različnih merilnih naprav. Naprave instaliramo, poravnamo na merjenec in merimo različna območja merjenca. Tako lahko npr. laserske sledilce (Laser tracker) uporabimo za preverjanje večjih dimenzij na bolj oddaljenih predelih obdelovanca in prenosno merilno roko (PCMM) za preverjanje manjših detajlov znotraj iste datoteke. Simultana uporaba omogoča merjenje velikih in bolj kompleksnih kosov na precej bolj preprost način, kot ste bili navajeni do sedaj.

Da!
Čeprav je bila pred leti paradni konj Verisurfa preprosta uporaba PCMM, ima danes Verisurf daleč najbolj prijazen uporabniški vmesnik in hitro krivuljo učenja uporabe, še posebej na modulu Automate, ki ne potrebuje toliko vnašanja podatkov, kot konkurenčni programski paketi za programiranje CMM strojev. Seznam podprtih strojev

Glede na naše izkušnje z upravljanjem drugih programskih paketov je Verisurf daleč najbolj preprost za uporabo in razumevanje metrologije. Osnov merjenja se je zlahka priučiti v nekaj urah!

Konkurenčni programski paketi za uporabo merjenja preko CAD datotek, zahtevajo nadgradnjo z doplačilom za nekatere osnovne fukncije, so nerazumljivi za uporabo ljudem, ki nimajo metroloških znanj ali izkušenj s programiranjem ter običajno ne ponujajo urejanja CAD datotek. Verisurf je primeren tako za začetnike kot za napredne uporabnike, kar dokazuje dejstvo, da ga uporabljajo tako manjša podjetja ter učenci srednjih šol, kot velikani, kot je SpaceX.

Od velikosti datotek in informacij znotraj datoteke ter področja dela je odvisno, kakšen računalnik potrebujete za obdelavo podatkov, vendar v splošnem velja sledeče:

Minimalne zahteve Priporočene zahteve
OS Windows 7, 8.x ali 10 64-bit Professional Windows 7, 8.x ali 10 64-bit Professional
Procesor Intel® ali AMD® 64-bit procesor Intel® Core i7 procesor
Spomin 8 GB 32 GB
Grafika OpenGL 3.2, 512 MB spomina. Brez integriranega vezja NVIDIA® Quadro ali AMD® Firepro grafična kartica z 2GB spomina
Monitor 1680 * 1050 resolucija, ne podpira 4K 1920 * 1080 resolucija, ne podpira dveh monitorjev 4K
Disk 250 GB kapacitete, 30 GB prostega prostora 250 GB Solid State Drive (SSD), 30 GB prostega prostora

Za delovanje torej ne potrebujete nikakršne merilne opreme, saj sam Verisurf deluje brez strojne opreme. Za učenje je integrirana uporaba miške kot merilnega instrumenta, pri Modulih Analysis in Reverse pa je potrebno uvoziti točkovni oblak za nadaljnjo obdelavo podatkov.

Če v podjetju izvajate zgolj serijsko kontrolo enakih izdelkov, potem bo modul Automate dovolj.

Če ste prototipna delavnica brez CMM stroja in uporabljate prenosne merilne roke ali laserske sledilce, boste potrebovali modul Measure in/ali Build, prav tako glede na potrebe modul Analysis, ki olajša kontrolo in vizualizira deformacije na obdelovancu.

Če vas skrbi kako bi novo programsko opremo uvedli v avtomatiziran proizvodni proces, kjer operaterji načeloma ne potrebujejo višje stopnje znanja o metrologiji, je za vas primeren modul SDK, s katerim lahko ustvarite nov vmesnik in aplikacijo, ki dovoljuje omejeno uporabo Verisurfa za točno določen namen.

Dodatek Universal CMM pa je primeren, če bi želeli svoj starejši stroj upravljati s programsko opremo Verisurf, vendar stroj nima I++ DME povezave. S tem dodatkom, ki je popolnoma programska rešitev, boste lahko tudi take stroje upravljali z najnovejšo in učinkovito programsko opremo Verisurf.

Poglejte si opise modulov na naši strani, za dodatne informacije pa nam pišite preko spletnega obrazca ali pa nas pokličite. Z veseljem vam bomo pomagali izbrati primerno kombinacijo Verisurfovih modulov za vaše potrebe.

Več si lahko preberete na naši spletni strani Verisurf ali na spletni strani www.verisurf.com, ali pa nas kontaktirajte in dogovorili se bomo za predstavitev programske opreme na vaši lokaciji, glede na vaše potrebe.